Konzultační linka:

Po–Pá 07:00–15:30 (St 9:00 - 10:00 firemní porada)
Zákaznická zóna
Zákaznická zóna

Zvýšení základní slevy na poplatníka od 1.1.2022

Základní sleva na poplatníka je od 1.1. 2022 ve výši 2.570 Kč za měsíc (30.840 Kč za rok). Základní slevu na poplatníka upravuje § 35ba odst. 1 písm. a) ZDP.

Od 1.1.2022 se zvyšuje základní sleva na poplatníka daně z příjmu fyzických osob. Zatímco v roce 2021 byla sleva na poplatníka ve výši 2.320 Kč měsíčně (27.840 Kč za rok), v roce 2022 je základní sleva na poplatníka o 250 Kč měsíčně vyšší, to znamená 2.570 Kč za měsíc (30.840 Kč za rok). Základní slevu na poplatníka upravuje § 35ba odst. 1 písm. a) ZDP.

Aby si zaměstnanec mohl uplatnit základní slevu na poplatníka, je nutné, aby u svého zaměstnavatele měl učiněné daňové prohlášení. Daňové prohlášení je nutné učinit každý rok do 15. února. V případě, že zaměstnanec nastoupí do zaměstnání, je lhůta pro učinění daňového prohlášení 30 dnů od nástupu.

Program AVENSIO SW

To, že zaměstnanec učinil daňové prohlášení a uplatňuje si základní slevu na poplatníka, nastavíte přes Karta zaměstnance – Osobní údaje – Zaměstnanec – oblast Daň. V poli Prohlášení nastavíte Učiněné daňové prohlášení a zaškrtnete pole Poplatník.

Pole Slevy uplatnit od: se vztahuje k uplatnění měsíčních slev. Buď necháte v tomto poli nastaveno „prázdný“ nebo vyplníte 1. den v měsíci, za který mají být uplatněny měsíční slevy. Pokud byste nastavili jiný než 1. den v měsíci, sleva by se uplatnila až následující kalendářní měsíc. Na toto je nutné dávat pozor zejména v případě, že k vám zaměstnanec nastupuje v průběhu měsíce.

Tiskopis Prohlášení poplatníka daně z příjmu fyzických osob si můžete vytisknout přímo z programu AVENSIO SW. Jedná se o sestavu č. 982210 – Prohlášení poplatníka daně, kterou najdete v menu programu Hlavní nabídka – Tiskové sestavy – Daně – Roční zaměstnance – Prohlášení poplatníka daně.

Uplatnění základní slevy na poplatníka si můžete v programu AVENSIO SW zkontrolovat na záložce Mzdový lístek (Karta zaměstnance – Mzdový lístek) v poli Zvýhodnění a Sleva/Bonus, na záložce Přehled daně (Karta zaměstnance – Přehled daně) ve sloupci Zákl. sleva a dále na záložce Roční zúčtování daně (Karta zaměstnance – Roční zúčtování daně) ve sloupci Zákl. sleva (za předchozí zdaňovací období).

Sdílet příspěvek
Facebook
Twitter
LinkedIn