Konzultační linka:

Po–Pá 07:00–15:30 (St 9:00 - 10:00 firemní porada)
Zákaznická zóna
Zákaznická zóna

Exekuce a přeplatek z ročního zúčtování daně

Máte zaměstnance s exekucemi? Možná právě i Vy v tomto období řešíte situaci, kdy Vám exekutor zašle přikázání jiné peněžité pohledávky na přeplatek z ročního zúčtování daně. Jaká jsou tedy pravidla?

EXEKUCE

Máte zaměstnance s exekucemi? Možná právě i Vy v tomto období řešíte situaci, kdy Vám exekutor zašle přikázání jiné peněžité pohledávky na přeplatek z ročního zúčtování daně. Jaká jsou tedy pravidla?

Přikázání jiné peněžité pohledávky

Přeplatek z ročního zúčtování daně lze postihnout pouze přikázáním jiné peněžité pohledávky, a to pouze v případě, že je přikázání jiné peněžité pohledávky plátci mzdy doručeno v období, kdy si zaměstnanec plátce mzdy požádá o provedení ročního zúčtování daně do doby, než je případný přeplatek z ročního zúčtování daně zaměstnanci (povinnému) vyplacen.

Pokud je plátci mzdy přikázání jiné peněžité pohledávky doručeno dříve, než si zaměstnanec požádá o provedení ročního zúčtování daně, tak na takové přikázání jiné peněžité pohledávky nemůže být brán zřetel, stejně jako v případě, pokud je plátci mzdy doručeno přikázání jiné peněžité pohledávky poté, co zaměstnanci vyplatil případný přeplatek z ročního zúčtování daně.

Podmínky uplatnění

Ve zmíněném přikázání jiné peněžité pohledávky musí být jasně definováno, že se vztahuje na postižení přeplatku z ročního zúčtování daně a ke které exekuci se toto přikázání jiné peněžité pohledávky vztahuje.

Pokud je plátci mzdy doručeno více přikázání jiné peněžité pohledávky, pak má přednost ten, jehož přikázání jiné peněžité pohledávky bylo plátci mzdy doručeno nejdříve.

Při splnění veškerých zákonných podmínek je přeplatek z ročního zúčtování daně povinnému zabaven v plné výši.


Upozornění: Daňový bonus nelze nijak postihnout, ani formou exekuce, ani přikázáním jiné peněžité pohledávky.


Program AVENSIO SW

Na přikázání jiné peněžité pohledávky se v programu zadá srážka Exekuce dohodou (Karta zaměstnance – Srážky). Vyplní se výše přeplatku z ročního zúčtování daně, která se má povinnému zabavit a zároveň je nutné o tuto srážku ponížit dluh na exekuci, ke které se toto přikázání jiné peněžité pohledávky vztahuje.


EXEKUCE

ALFA TIP:  Chtěli byste získat kompletní informace potřebné pro správné zúčtovaní exekucí a jiných srážek ze mzdy? V rámci ALFA AKADEMIE jsme pro Vás připravili celý vzdělávací kurz. Podrobnosti o kurzu a 1. lekci naleznete ZDE.

Sdílet příspěvek
Facebook
Twitter
LinkedIn