Konzultační linka:

Po–Pá 07:00–15:30 (St 9:00 - 10:00 firemní porada)
Zákaznická zóna
Zákaznická zóna

Dovolená u dohod konaných mimo pracovní poměr

Od 1. ledna 2024 vzniká nárok na dovolenou i zaměstnancům pracujícím pro svého zaměstnavatele na základě dohody o pracovní činnosti a dohody o provedení práce a zaměstnavatel je povinen těmto zaměstnancům dovolenou poskytnout. Pojďme si říci, jaká platí pravidla pro dovolenou u dohod.

Od 1. ledna 2024 vzniká nárok na dovolenou i zaměstnancům pracujícím pro svého zaměstnavatele na základě dohody o pracovní činnosti a dohody o provedení práce a zaměstnavatel je povinen těmto zaměstnancům dovolenou poskytnout. Dovolená u dohod je upravena stejnými paragrafy zákoníku práce jako u pracovních poměrů (§ 211 až § 223 ZP). Pojďme si říci, jaká platí pravidla pro dovolenou u dohod.

Podmínky pro vznik nároku na dovolenou

Aby zaměstnanci pracujícímu na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti vznikl nárok na dovolenou, musí splnit dvě podmínky:

  • Doba trvání dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti musí činit alespoň 4 týdny po sobě jdoucí
  • Odpracování alespoň 80 hodin (4násobku týdenní pracovní doby)

Týdenní pracovní dobou u DPP a DPČ je pro účely výpočtu dovolené 20 hodin týdně bez ohledu na to, jak je sjednána dohoda.

Výměra dovolené

Základní výměra dovolené činí 4 týdny. Výměra dovolené u zaměstnanců zaměstnavatelů uvedených v § 109 odst. 3 ZP (to znamená zaměstnanci, kteří jsou odměňováni platem) činí 5 týdnů a u pedagogických pracovníků je výměra dovolené 8 týdnů.

Výpočet nároku na dovolenou

Nejprve je nutné zjistit, kolik týdenních dob zaměstnanec odpracoval. To provedeme tak, že sečteme veškeré odpracované hodiny za dobu trvání dohody nebo za kalendářní rok a vydělíme je číslem 20 (týdenní pracovní doba zaměstnance pro účely výpočtu dovolené).

Příklad:
Zaměstnanec odpracoval na dohodu u provedení práce 136 hodin a jeho výměra dovolené jsou 4 týdny.

Počet odpracovaných hodin/20
136/20 = 6,8 týdenní pracovní doby – zaokrouhlí se na 6 týdenních pracovních dob

Po zjištění, kolik týdenních pracovních dob si zaměstnanec odpracoval provedeme následující výpočet:
Výměra dovolené x týdenní úvazek (vždy 20) x počet týdenních pracovních dob/52
4 x 20 x 6/52 = 9,23 = zaokrouhleno na 10 hodin dovolené

Čerpání dovolené

Pro čerpání dovolené je důležité, aby měl zaměstnanec naplánované směny, ve které by dovolenou mohl vyčerpat. Čerpání dovolené se řídí stejnými pravidly jako je tomu u pracovních poměrů.

Náhrada odměny za dovolenou

Náhrada odměny za dovolenou je placena průměrným výdělkem. Aby byl zaměstnanci spočítán průměr pracovněprávní, je nutné, aby měl zaměstnanec v předchozím kalendářním čtvrtletí odpracováno alespoň 21 směn. Pokud neodpracuje alespoň 21 směn, použije se průměr pravděpodobný.

Navázání dohod z pohledu dovolené

I u dohod konaných mimo pracovní poměr lze provést jejich navázání z pohledu dovolené. Tato situace nastane v případě, kdy na sebe ukončená dohoda a začínající dohoda bezprostředně navazují. V takovém případě se nevyčerpaný nárok na dovolenou u ukončené dohody neproplatí, ale dojde k převedení zůstatku na bezprostředně navazující dohodu.

Proplacení dovolené při skončení dohody

Dovolenou je možné při skončení dohody proplatit stejně jako je tomu u pracovních poměrů. Proplacení dovolené je ale možné pouze u skončení tohoto pracovněprávního vztahu, nikoliv v průběhu trvání dohody.

Program AVENSIO SW

Výpočet nároku na dovolenou je v programu AVENSIO SW zapracován podle platné legislativy.

Sdílet příspěvek
Facebook
Twitter
LinkedIn